گورستان و بقعه خالد نبی

مجموعه گورستان و زیارتگاه خالد نبی در یک منطقه کوهستانی و در فاصله ۹۰ کیلو متری شمال شرق شهرستان گنبد کاووس و ۵۵ کیلومتری شمال شرق شهرستان کلاله و ۶ کیلومتری روستای گچی سو – نزدیک آی تمر از توابع بخش مراوه تپه و بر فراز قله کوه گوگجه داغ واقع شده‌است. در قسمت شرق بقعه چوپان عطا و پیوسته به آن و بر روی یک رشته تپه ماهورهای خاکی که ارتفاع آنها به مراتب کمتر از ارتفاع محل مرقد خالد نبی است، گورستان عظیمی دیده می‌شود که حدود ۶۰۰ سنگ مزارهای استوانه‌ای تا ارتفاع حداکثر ۲ متر در آن دیده می‌شود.

بهترین راه برای رفتن به زیارتگاه خالدنبی(ع) از کلاله است. بعد از گنبد کاووس ۴۰ کیلومتر که طی کنید به کلاله می‌رسید. روستای گچی سو مقصد بعد از کلاله است. بعد از این روستا است که دشت صاف و هموار ابتدای جاده شروع می شود. سال های گذشته برای رفتن به خالد نبی بعد از روستای گچی سو باید مسیر ناهمواری را طی می کردید اما چند سالی است که این مسیر آسفالت شده است. بعد از این مسیر تپه‌هایی که به زیبایی مسیر اضافه می‌کند شروع می شود و تا مدت‌ها در خاطره‌ها ماندگار است. 

زیارتگاه خالدنبی(ع) در ارتفاع ۷۰۰ متری کوه گوگجه داغ یا تانگری داغ در قسمت شرقی هزار دره قرار دارد. آرامگاه کوچک خالد نبی(ع) بر بلندای تپه ای قرار گرفته است. مقبره ای ساده با اتاق هایی که قبور متبرکه در آن قرار گرفته و گنبدهایی ساده تر و بدون تزیین بالای هر کدام که این مکان را متفاوت از هر مقبره‌ای کرده است. محوطه خالد نبی شامل سه بقعه زیارتی و یک گورستان تاریخی منحصر به فرد است که مکان های زیارتی آن، مشهور به بقعه خالد بن سنان، بقعه چوپان آتا و بقعه عالم بابا است. به گفته کارشناسان در این بین، بقعه خالد بن سنان دارای اهمیت بیشتری از نظر نسب نامه است.

در اطراف مقبره خالد نبی(ع) دو بقعه دیگر هم وجود دارد که با توجه به روایات محلی، یکی چوپان آتا از یارانش و دیگری عالم بابا پدر همسر خالد نبی(ع) است.

بقعه چوپان آتا نیز بصورت بنایی ساده، مسقف با پلان چهار ضلعی است که در هر ضلع آن یک پنجره با طاق هلالی می‌باشد. در داخل بقعه صورت قبری ساده بدون سنگ قبر دیده می‌شود. مزارع کلزا و گندم که مسیر حرکت هستند، دشت شقایق اطراف مزار، سنگ قبرهای تاریخی، مقبره خالد نبی و در آخر هم دشت وسیع و آب و هوای خوب شما را شیفته این مکان می کند. دشت سرسبز و لاله زارها در کنار مزارع کلزا و گندم باعث شده سه سرنگ سبز و زرد و قرمز در این مسیر حاکم باشد. مسیر دسترسی به این مکان تا پای کوه آسفالت است. بخشی از محدوده خالد نبی هم قبرستانی تاریخی دارد که به دلیل نوع سنگ های مقبره از نظر اهالی منطقه افسانه ای است. 

مسیر دسترسی اسفالته بوده و 6 کیلومترانتهایی خاکی با کیفیت نسبتا مطلوبی می باشد . در طول جاده به دلیل باریک بودن مسیر با سرعت مناسب حرکت نمایید.

بهترین فصل سفر به این منطقه در بهار و علی الخصوص اردیبهشت ماه می باشد.

هم چنین جهت رزرو اقامتگاه در خالدنبی می توانید صفحه اقامتگاه خالد نبی را مطالعه نمایید.


مشخصات کلی


نظرات کاربران

اصغر 24 بهمن 1396

جالبه